Kniha, ktorú som si prečítala v anglickom jazyku Food around the world je o jedle a potravinách z rôznych kútov sveta. Vybrala som si ju, pretože sa rada dozvedám o nových jedlách z iných krajín a kultúr.
Dozvedela som sa, že pre naše telo a zdravie by sme mali prijať dostatok bielkovín, karbohydrátov, tukov, vitamínov, minerálov a hlavne vody. Všetky obilniny, ryža a zelenina sa pestujú na poliach. Ovocie, ktoré rastie na stromoch sa pestuje v sadoch. O všetky tieto plodiny sa starajú poľnohospodári a farmári. Živočíšne potraviny pochádzajú od chovateľov dobytka, ktorí dodávajú výrobky ako mlieko, mäso, maslo, vajíčka a rôzne mliečne výrobky. Ryby, mäkkýše a morké plody chytajú rybári. Najväčší rybí market na svete je v Tokyu . Predá sa tam okolo 2000 ton rýb a morských plodov každý deň.
Tretia kapitola je o našich obľúbených pochúťkach. Popkorn uzrel svet prvýkrát v roku 1948, našli ho v jaskyni archeológovia. Čokoláda bola objavená pred viac ako 2000 rokmi, v roku 1867 Daniel Peter- výrobca čokolády zo Švajčiarska bol prvý , ktorý vymyslel už dnes veľmi obľúbené čokoládovo-mliečne pralinky. Prvú zmrzlinu vynašli starovekí Rimania , ktorí spojili sneh z hôr a zmiešali ho s ovocím a medom.
Kapitola štvrtá je o typických jedlách v rôznych krajinách. V Taliansku sú to cestoviny a pizza, v Ríme dokonca robia aj štvorcovú pizzu! V Kórei je typickým jedlom ryža, jedia ju tam s morskými plodmi, či mäsom. Je tam obľúbené aj kimči, ktoré sa skladá z kapusty, cibule, chili, cesnaku a soli. Každá rodina má svoj vlastný jedinečný recept. Má veľa vitamínov , preto ho väčšina je každý deň. Mexickým typickým jedlom je tortilla, ktorá sa pripravuje z kukuričnej múky. V Thajsku sú populárnym pouličným jedlom thajské nudle s arašídami. Belgicko je typickým pre zemiakové hranolčeky. Jedia ich tam s kečupom, majonézou alebo kari omáčkou. A samozrejme belgickým dezertom sú belgické vafle. Dočítala som sa, že tradičným anglickým dezertom je želé a puding. Durian je jedno z najviac páchnucich ovocí na svete. Majú ho v Indonézii a má taký silný zápach, že nie je dovolené ho jesť na verejnosti. V niektorých krajinách ľudia oslavujú dožinky. V USA je to Deň vďakyvzdania, kedy ľudia jedia pečenú morku, zemiaky a sezónnu zeleninu. V Kórei sa oslavuje Chuseok, v tento deň si ľudia uctievajú svojich predkov.
Milióny detí po celom svete nemajú dosť jedla na prežitie. Preto by sme si mali jedlo ctiť a byť vdační, že ho tu toľko máme.