Preskočiť na obsah

Na dvore z tŕňov a ruží (Sarah J. Maas)

    Kniha je napísaná vo fantasy žánry a odohráva sa vo svete, kde nežijú len ľudia, ale aj féry. Sú to tvory podobné ľuďom s rozdielom, že sú nesmrteľné, respektíve nezomierajú prirodzene na starobu a majú väčšinou nejaké nadprirodzené schopnosti (napr. ovládajú oheň, ľad tmu či sa vedia pretvarovať do inej podoby). Bývajú tam samozrejme aj rôzne iné magické bytosti, ale k tým sa dostane hlavná hrdinka Feyre neskôr v ďalších knihách.
    Príbeh sa začína scénou, kde mladá a nešťastná devätnásťročná Feyre zabije v nebezpečnom lese vlka, keďže sa stará o svoju rodinu, ktorá skrachovala a teraz hladovali ako ostatný ľudia v dedine, v ktorej žili. O niekoľko hodín neskôr sa im do domu vláme netvor, ktorý jej dá ultimátum, keďže zabila jeho priateľa vo vlčej forme. Feyre sa ocitne vo férskej časti sveta, ktorú postupne objavuje a podľahne citom voči jej únoscovi, férovi Tamlinovi. Je v skutočnosti vysoko postavený fér, v zásade niečo ako kráľ územia, kde je celý rok jar. Po čase však zisťuje, že krajina kúziel a čarov nie je taká pokojná a prenasleduje ju tieň vojny a chaosu. Zamotá sa s nebezpečnou Amarathou, ktorá unesie Tamlina. Feyre ho následne ide zachrániť a prechádza troma náročnými skúškami, aby prejavila svoju lásku voči Tamlinovi. Nakoniec s Tamlinom vyviaznu, ale nie je to šťastný koniec, keďže obidvaja si odnášajú ťažké rany z prežitých momentov.
    Spisovateľku, ktorá napísala toto dielo veľmi obdivujem a som fanúšikom aj jej ďalších kníh. Má talent zachytiť dobre duševné rozpoloženie postáv a zároveň necháva čitateľovi priestor na predstavu. Knihu samozrejme vrelo odporúčam širokej verejnosti, ale špeciálne tým, čo majú radi dobrodružstvo, romantiku a silné ženské postavy v knihách.